Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk Müziği ve Edebiyatının Ünlü İsmi Fırat Kızıltuğ Vefat Etti

Türk müziği ve edebiyatının önemli isimlerinden, Bayburt Şikesteleri’nin sevilen şairi Fırat Kızıltuğ, 89 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Türk müziği ve edebiyatının

İstanbul’da ikamet eden Kızıltuğ, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Antalya’da dün gece yaşamını yitirdi

1935 yılında Bayburt’ta doğan Kızıltuğ, çocukluğundan itibaren sanata olan merakıyla dikkat çekti. Babası Ahmet Kızıltuğ’un Bayburt’un ilk fotoğrafçısı ve Bayburt Bandosu’nun şefi olması, onun sanata olan ilgisini daha da besledi. Trabzon Öğretmen Okulu’nu tamamladıktan sonra Erciş ve Ergani’de öğretmenlik yaptı. Daha sonra İstanbul’a yerleşerek müzik ve edebiyat alanında önemli çalışmalara imza attı.

Çocuk yaşlarda babasından aldığı müzik eğitimini zaman içerisinde geliştirdi. İstanbul’a geldiğinde İleri Türk Musikisi Konservatuarı’nda yer aldı. Zamanla burada yöneticilik ve hocalık yaptı. 1980 yılında öğretmenliği bıraktı. Devlet Korosu’nda Münir Nurettin Selçuk ile birlikte sahneye çıkmaya başladı. Kızıltuğ, Devlet Korusundan emekli oldu. Viyolonseli Türk Müziğine kazandıran isimler arasında anıldı. Necip Fazıl’ın Aydınlık ve Zindan’dan Mehmede Mektup şiirlerinin bestekârı olan Kızıltuğ’un çok sayıda bestesi bulunmaktadır.

“Türklük Bir İmtiyazdır” adlı ilk şiirini 1954 yılında yazdı. Ahmet Kabaklı tarafından Kul Ozan mahlası verilen Fırat Kızıltuğ edebiyat tarihi kitaplarında eserleri ile birlikte yer aldı.

İlki 1997 yılında olmak üzere ‘Bayburt Şikesteleri’ adı altında 12 ayrı şiir kaleme aldı. Şehit Osman’a ithafen kaleme aldığı ve çocukluğunun Bayburt’unu anlattığı bu şiirler, Türk Edebiyatı’nın en ünlü şairlerinden Şehriyar’ın ‘Haydar Baba’ şiirlerine nazire olarak yazılan en iyi şiirler arasında gösterildi.

Çırak Hicvi mahlası ile hiciv şiirleri de kaleme alan Kızıltuğ’un bu şiirleri Kitâb-ı Yave’de toplandı.

Hikâye ve romanları da bulunan Kızıltuğ, müzik tarihi alanında Satrançnâme, Dildeste ve Dilbeste’yi neşretti. Kızıltuğ’un Kop Dağı’ndan Birinci Ordu’ya, Bir Dâne Bir Dâne, Mavi Karanlık, Oğuz Destanı, Çocuklara Müzik, Kitâb-ı Yâve, Dildeste, Bandodan Klasik Müziğe, Satrançname, Açıklamalı Şarkılarımız, Dilbeste, Bahar Neğmesi, Müzik Sohbetleri, Şikesteler, Şiirler, Kop Dağından Birinci Orduya, Tilmaç At Hikâyeleri, Bayburt Şikesteleri, Necdet Yaşar’la 60 Yıl, Çal Söyle Şarkımı adlı kitapları bulunmaktadır. Kitapları Ötüken, Pan ve Akıl Fikir Yayınları tarafından neşredildi.

2015 yılında İBB Kültür Daire Başkanlığınca udi, viyolonsel ustası, şair ve yazar Fırat Kızıltuğ’a saygı gecesi düzenlendi. Gecede Prof. Dr. Hüsrev Hatemi ve tanbur üstadı Necdet Yaşar Kızıltuğ’u anlattı.

2018 yılında Bayburt Üniversitesi tarafından Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülü takdim edildi. Aynı yıl Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından Kızıltuğ’a onursal üyelik verildi.

2024 yılında ise Türk Edebiyatı Vakfı’nın Türk Dünyasına Üstün Hizmet Ödülü’nün sahibi oldu.

89 yaşında hayatını kaybeden Fırat Kızıltuğ, Ayşe Kızıltuğ ile evli, Oğuz ve Çağrı adlarında iki çocuğu bulunmaktadır.

Kızıltuğ, 26 Ekim 2024 Cumartesi günü Şakirin Camisinde ikindi namazına müteakip son yolculuğuna uğurlanacak.

Fırat Kızıltuğ hocamıza Allah’tan rahmet, başta eşi ve çocukları olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.